ANTONI DE LA ASUNCIÓN ANDRÉS

Llicenciat en Història i Ciències de la Música i Diplomat en Professorat d’EGB en l’especialitat d’Educació Especial. En 1993 comença a treballar al Col·legi Salesians Sant Antoni Abat de València coordinant l’àrea de Música.

En 1984 comença en el món del tabal i la dolçaina de la mà el mestre Enric Gironés, continuant posteriorment els estudis amb Xavier Richart al Conservatori Municipal José Iturbi de València. Estudia percussió a l’escola de l’Agrupació Musical Sant Josep de Pignatelli de València. L’any 2000 rep el reconeixement de Mestre de dolçaina de la Federació Valenciana de Dolçainers i Tabaleters i és nombrat membre de la seua comissió pedagògica.

En l’actualitat dirigeix La Colla d’Algemesí, el Grup de Dolçainers i Tabaleters El Cudol de València, el Grup El Cabasset de València i el Grup Domingo Savio amb l’objectiu de fer arribar els nostres instruments als més menuts.

És un dels compositors més guardonats amb set premis per les seues obres, entre els que destaquen dos 1rs premis al Concurs de Composició Poble de Muro (2002 i 2004) i el 2n premi del Concurs de Composició Vila de Petrer (2005). Ha sigut jurat en nombrosos concursos de composició i d’interpretació i ha composat les obres obligades als certàmens d’Altea (2006) i Manises (200 ). Així mateix les seues obres són habituals als repertoris de les colles de dolçaina i moltes d’elles han sigut enregistrades en diverses gravacions. A l’any 2000 publica conjuntament amb Xavier Richart el llibre Estudiant la dolçaina. Obres per a colla 2.

Alterna totes aquestes tasques amb la recuperació, investigació i experimentació amb el tabal i la dolçaina, la qual cosa li ha permés impartir cursos, conferències i xerrades com per exemple “La dolçaina hui: del dolçainer a la colla”, “Historia del tabal” i “La percussió llatina a les colles de dolçaina”.

A l’any 2009 composa l’Himne del Centenari del Llevant U.D. al que fusiona estils moderns amb tradicionals i al que la dolçaina té un paper important.

L’any 2010 rep el premi Parra d’Or, atorgat per la Colla El Terròs de Petrer, en reconeixement a la seua llavor i dedicació en el món de la dolçaina.